Hi, How Can We Help You?

İnternet Sitesinde Çıkan Yazıya Tekzip

Her geçen gün yazılı medya araçları ile kişilerin manevi bütünlüğüne ve şahsi haklarına yapılan saldırılar artmaktadır. Kişilik hakkına yapılan saldırılar insan onuruna, şerefine, itibarına ve bütün kişisel değerlerine yapılan saldırıları kapsar. İnsanın manevi bütünlüğünün en önemli unsurları olan kişilik haklarının özellikle yazılı medya vasıtasıyla ihlali, saldırının aleni olması nedeniyle zararın boyutunu ciddi anlamda arttırmaktadır. Bu saldırılar özellikle son dönemde artan sosyal medya platformları, süreli ve süresiz yayınlar hatta haber siteleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Kişilik hakkı ihlal edilen kişiler/kurumlar, gerçeğe aykırı, şeref ve haysiyeti ihlal edici yayın yapılması neticesinde bu yayından zarar görmeleri durumunda, yayını yapan yayın kuruluşundan işin esasına ilişkin düzeltici açıklama yapılmasını isteme hakkına sahiptir. İşte bu açıklama yaygın adıyla tekzip ,Basın Kanunundaki adıyla cevap ve düzeltme yazısı, yoluyla yapılır. Cevap ve düzeltme hakkı ancak “süreli yayınlarda kişilerin şeref ve haysiyetini ihlal edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde” kullanılır.
 
Öncelikle Basın Kanununda düzenlenen bu hakkı kullanmak yetkisi yayınlanan yazı sebebiyle zarar uğrayan kişiye aittir. Zarara uğrayan kişi bizzat veya avukatı aracılığı ile cevap ve düzeltme hakkına konu içeriğin yayınlandığı tarihten itibaren iki ay içerisinde, tekzip metnini, kendisi aleyhine yayın yapan yayın organının  sorumlu müdürüne göndererek yayınlanmasını isteyebilir. Talebin süresi içerisinde yapıldığının ispatı açısından bu istemin noter aracılığıyla yapılması en doğru yöntemdir. Gönderilen tekzip metni suç unsuru içermemeli, üçüncü kişilerin hukuken korunan menfaatlerini ihlal etmemelidir.
 
Cevap ve düzeltme yazısının gönderildiği süreli yayının sorumlu müdürü yazıyı hiçbir ekleme-çıkarma yapmaksızın günlük süreli yayınlarda üç gün içerisinde, diğer yazılı yayınlarda yazıyı aldıktan sonraki ilk üç günden sonraki nüshada ilgili yazının yer aldığı sayfada aynı puntolarla yayınlamak zorundadır. Düzeltme ve cevapta, buna neden olan eser belirtilir. Düzeltme ve cevap, ilgili yazıdan uzun olamaz. Düzeltme ve cevaba neden olan eserin yirmi satırdan az yazı veya resim veya karikatür olması hallerinde düzeltme ve cevap otuz satırı geçemez.
 
Süresi içerisinde tekzip metninin yayınlanmaması halinde üç günlük sürenin bitiminden itibaren on beş gün içerisinde zarar gören kişi bulunduğu yer Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak metnin yayınlanmasına karar verilmesini talep edebilir. Bu istem hakkında üç gün içerisinde karar verilmesi zorunludur. Ayrıca bu karara karşı yedi gün içerisinde itiraz yoluna gidilebilir. Bu itiraz da üç gün içerisinde karara bağlanır. Karara rağmen düzeltme ve cevap yazısının yayınlanmaması halinde adli para cezasına karar verilecektir. Bunun için cumhuriyet savcılığına şikâyette bulunulabilir. 
Kişilik haklarını zedeleyen içeriklerin erişime kapatılması için doğrudan Sulh Ceza Hâkimliğine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi de istenebilir. 
 
Kişilik hakkınızın yukarıda izah edildiği şekilde yazılı-basılı yayın vasıtasıyla ihlal edildiği durumlarda alanında uzman bir avukata başvurarak hukuki yardım talep etmeniz, hukuksal haklarınızın zayi olmaması, karşı tarafa hukuki başvurunun zamanlı ve usulüne uygun olarak yapılabilmesi açısından tavsiye edilir.