Hi, How Can We Help You?

İnternette Şantaj Yaparak Para Elde Etme Suçu (Sextorsion)

                  Son dönemde özellikle genç ve orta yaş insanlar arasında, internet kullanmaları sebebiyle daha fazla karşılaşılan bir suç-dolandırıcılık türü yaygınlaşmaya başlamıştır. Evde veya otelde internette dolaşırken facebook üzerinden kişiyi ekleyen kimliği belirsiz ancak profil resmine göre son derece güzel ve alımlı bir kadın, daha sonra Skype üzerinden kişi ile muhabbete başlamakta, konuşmanın bir yerinde görüntülü konuşmayı teklif etmekte, görüntülü konuşmaya geçince tahrik olduğunu söyleyerek cinsel içerikli dans ve hareketlerle soyunmaya başlamakta, kişinin de soyunmasını ve eş zamanlı olarak tatmin olmasını istemekte, bu esnada da bilgisayarın kamerasından görüntüyü kaydetmektedir. Konuşma sonrasında gerçek yüzünü gösteren fail kendisinin aslında bir erkek olduğunu, cinsel içerikli görüntülerini kaydettiğini, facebook hesabından ailesine, yakınlarına ve tüm arkadaşlarına ulaşabildiğini, belirteceği hesaba bir hafta içinde belli bir miktarda parayı (500-20.000 ABD Doları- ne tuttururlarsa) “Western Union” vasıtasıyla transfer etmezse kaydettiği görüntüleri facebook hesabındakilerle paylaşacağını söyleyerek şantaj (balckmail) yapmaktadır. Bu mesajı alan kişi genellikle ailesinin ve yakınlarının bu görüntüleri alması durumunda yaşayacağı utanç ve rezil olma duygusuyla strese girmekte, ne yapıp edip bu parayı bularak göndermekte, ancak para göndermekle sorun çözülmemekte, genellikle karşı taraf birkaç hafta sonra tekrar şantajla para sızdırmaya çalışmaktadır.

            Her yıl binlerce erkek, Mail, WhatsApp, Skype ve benzeri bilgisayar programları üzerinden kurulan böyle tuzakların kurbanı olmaktadır. Bu tür dolandırıcılık yöntemi tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta, hatta bazı ülkelerde belli merkezler sadece bu yöntemle insanlardan şantaj yoluyla para alarak bir endüstri oluşturmaktadır. Örneğin Fas’ın Qued Zem kasabasında bu iş için kurulmuş pek çok işyeri olduğu konunun uzmanlarınca bilinen bir gerçektir. Özellikle Ortadoğulu ve Arapların zayıf noktaları olan cinsellik ve evliliklerini istismar ederek, porno sitelerden indirdikleri görüntüleri işlemek suretiyle yaklaşık 35-40 dk süren bir muhabbet sonrasında para sızdırmak milyon dolarlık bir endüstri halini almıştır (konuya ilişkin haber videosu BBC Türkçe için tıklayınız). Yapılan araştırmada bu şekilde kancayı taktıkları insanların hemen hemen hepsinin az ya da çok talep edilen parayı ödedikleri anlaşılmıştır. Ödemeyi reddeden çok az sayıda insan ise uzun bir süre boyunca korku, endişe ve stres içinde yaşamak durumunda kalmaktadır. Örnek vermek gerekirse Birleşik Arap Emirliklerinde yaklaşık 30.000 kişiye bu şekilde şantaj yapıldığı, pek çoğunun ödemeyi kabul ettiği, aralarında en az bir kişinin intihar ettiği açıklanmıştır.

            Bu tür bir şantaja mazur kalan insan sayısının ülkemizde de azımsanmayacak oranda olduğu, ancak yaşanan utanç ve rezil olma duygusu sebebiyle pek çok kişinin bunu yakınlarına, polise veya bir avukata açıklamaktan kaçındığı, daha çok konunun örtbas edildiği, mümkünse karşı tarafla pazarlık etmek suretiyle ödenecek paranın miktarının azaltılmaya çalışıldığı ama en nihayetinde belli bir miktar paranın ödendiği anlaşılmaktadır. Cinselliğin bir tabu olduğu ve her geçen gün internet kullanımının yaygınlaştığı gelişmekte olan ülkeler sayesinde bu tür şantajlara mazur kalan kurban sayısının artacağı uzmanlarca değerlendirilmektedir.

            Benzer şekilde, aynı sonuca, mağdurun email şifresini hackleyerek, “Şifreni biliyorum, elimde özel görüntülerin var” diyerek şantaj yapmak suretiyle de ulaşan suçlular olduğu haberlere ve savcılık kayıtlarına yansımaktadır. Bunun benzeri bir diğer şantaj türü ise e-postanıza gönderilen bir posta vasıtasıyla bilgisayarınızda yer alan bir takım gizlilik içeren hesap, bilgi, belge ve görüntüye (genellikle seks içerikli) ulaşılması durumudur (sextortion).

            Bu suçun Türk Hukukunda karşılığı (özel verileri ele geçiren kişilerin mağduru cinsel içerikli videolarını paylaşmakla tehdit ederek para istemek, Sex dolandırıcılığı, sextortion) TCK 107’de düzenlenen şantaj suçudur. Böyle bir durumda fail hakkında açılacak bir kamu davası sonucu bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak suçun bilişim sistemleri kullanılarak işlenmiş olması, fail ve mağdurun farklı ülkelerde olması sebebiyle takibinde yaşanan zorluklar, kişisel verilerin paylaşılması sebebiyle oluşan riskler, paranın transfer edildiği yöntemin parayı izlemeye imkân vermemesi gibi sebeplerle çoğu zaman bu suçlar cezasız kalmaktadır.

            Bu tür bir şantaja mazur kalan mağdurun ilk yapması gerekenler;

            1.         Kesinlikle talep edilen parayı göndermemeli,

            2.         Mağdur, Fail ile arasında geçen konuşma ve yazışmaları kaydederek saklamalı,

            3.         Mağdur, para göndermişse dekont, makbuz vs. muhafaza etmeli,

            4.         En kısa sürede bilişim suçları konusunda uzman bir avukata başvurmalıdır.

            Başvurulan avukat öncelikle e-postanın hangi adresten geldiğinin ve failin kimliğinin tespit edilmesini, savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını, gerekli delillerin toplanmasını ve açılan kamu davasının takibini sağlayacaktır. Failin başka bir ülkede bulunması durumunda gerekli yazışmaları yapabilecek dil becerisine sahip olmalıdır.

            Öte yandan şantaj yapılan görüntülerin internette bazı sayfalara düşmesi durumunda bu görüntülerin özel hayatın gizliliği kapsamında ivedilikle kaldırılması için 5651 sayılı kanun kapsamında girişimde bulunulmalı, bu sağlandıktan sonra da arama motorlarında bu içeriklere ulaşımın engellenmesi için girişimde bulunmalıdır.

            Kitapçı Hukuk Bürosu bünyesinde bulunan deneyimli ve yetkin personeli ile bu ve benzeri konularda ihtiyaç duyacağınız hukuki desteği size sağlayacaktır. Bu tür suçlarla hukuki yollardan mücadele etmek sadece size katkı sağlamakla kalmayacak, bu suçların engellenmesi nedeniyle içinde yaşadığımız toplumun dirlik ve düzenliğine katkı verecek, çocuklarımıza güvenli bir gelecek kurmamıza hizmet edecektir. Unutmayın hiç bir şey yapmayarak bir şeyleri değiştiremezsiniz.

           Bir başka örnek ise uluslararası ortamda iş arayan kişilere “iş bulma vaadiyle” internet ortamında gönderilen ve gerçeğinden ayırt edilemeyecek belgeler sayesinde inandırıcılık sağlamak suretiyle para sızdırma suçu işleyen kafatası avcılarının (head hunter) yaptığı dolandırıcılık-belgede sahtecilik suçlarıdır (konuya ilişkin bilgilendirmemizi okuyunuz).