Hi, How Can We Help You?

Kakao Talk Nedir?

FETÖ soruşturmalarında dikkat çeken ve özellikle bir kısım FETÖ mensubu tarafından bir dönem gizli haberleşme aracı olarak kullanıldığı iddia edilen Kakao Talk programı hakkında basında çıkna haberler özet olarak aşağıda derlenmiştir;

1.         “2016 sonrası güncellenen tüm öğrenci tabletlerinde FETÖ soruşturmalarına konu olan Kakao Talk uygulamasının kalıntılarının olduğu açıklandı” haber başlığı ile yayınlanan haberde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün kripto haberleşme uygulamalarıyla ilgili Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi (FETÖnün Morbeyin kumpasını çözen uzman) ByLock, Eagle ve Falcon gibi uygulama kullananların FETÖ ile bağlantısı olduğunu söyleyen Beşikçi Kakao Talk’ın hemen herkesin telefonunda kalıntısı olduğunu ifade etmiştir.

Tuncay Beşikçi açıklamasında; “ByLock, Eagle ve Falcon tamam da Kakao Talk ile örgütsel bağ kurulamaz. Hemen herkesin telefonunda Kakao Talk kalıntısı bulunabilir. Kalıntı bulan memur arkadaşlar en azından kaynağını da yazmalıdır ki insanları yok yere terörle ilişkilendirilmesin. “

Türkiye’de kullanılan en az 250 bin Android tablette (cep telefonları hariç) FETÖ uygulaması olarak suç isnat konusu olan ‘Kakao Talk’ kalıntısı bulunabilir. Bu tabletlere Fatih Projesi’yle okullarda dağıtılanlar da dahil. Ocak 2016 sonrası güncellenen tüm öğrenci tabletlerinde Kakao Talk kalıntısı var.

Yeni alınan tablette kurulu gelen 300 milyon kişinin kullandığı ES Dosya Yöneticisi uygulaması, otomatik olarak güncellenip 5248 farklı uygulama ‘ismi’ indiriyor.  

 

Sadece Kakao Talk kalıntısıyla adli işlem yapılıyor. 50 milyon kişinin kullandığı ve başka uygulamalar üzerinden yoğun reklam yapan Kakao Talk kalıntıları her telefonda bulunabilir.” demiştir.

2.         Sn.T. Koray PEKSAYAR’ın ( Bilişim ve Adli Bilişim Uzmanı)  Bilgi Teknolojileri Yüksek Lisans İTÜ Y. Lis. Dip. No: 76-387,) konu ile ilgili 9 Mayıs 2018 tarihli bilirkişi raporunda;

            “KakaoTalk uygulaması hakkında ayrıntılı bilgiye Google Play’den “https://play.google.com/store/apps/details? id=com.kakao.talk” adresinden, Apple AppStore’dan “https://itunes.apple.com/us/app/kakaotalk/id362057947? mt=8” adresinden serbestçe erişilebilmektedir.

            Bu sayfalardaki bilgi ve bağlantılara göre 26/03/2018 tarihi itibariyle KakaoTalk uygulaması Google Play’den 2.504.000 (iki milyon beş yüz dört bin) kez indirilmiştir. Uygulama Kakao Japan Corp. adlı firma tarafından geliştirilmiştir ve halen dünya çapında 15 milyona yakın kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Uygulamanın uzakdoğuda whatsup kadar popülerdir ve Güney Kore’de üretilen bazı Tabletlerde default olarak gelmektedir. Pekçok oyunuda mevcuttur.

            Bu sayfalardaki bilgi ve bağlantılara göre 26/03/2018 tarihi itibariyle KakaoTalk uygulaması Google Play’den 2.504.000 (iki milyon beş yüz dört bin) kez indirilmiştir. Uygulama Kakao Japan Corp. adlı firma tarafından geliştirilmiştir ve halen dünya çapında 15 milyona yakın kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Uygulamanın tanıtım metni aşağıdadır:

            “KakaoTalk, hızlı ve çok yönlü bir mesajlaşma uygulamasıdır. Ücretsiz mesajlar, fotoğraflar, videolar, sesli notlar ve konum bilgileri gönderilebilmektedir. KakaoTalk hakkında daha fazla bilgi:

? Dünya çapında 150 milyondan fazla kullanıcının tercihi

? Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim kurmanın hızlı, eğlenceli ve kolay yolu

? Arama ve mesajlaşma için İnternet bağlantısını kullanır (3G/EDGE veya Wi-Fi)

? Desteklenenler: Android, iOS, Windows OS, Mac OS Temel Özellikler

 

            Dosyaya sunulu ilgili rapor metninde söz konusu uygulamanın bir kısım örgüt üyesi tarafından kullanılıyor olduğunun bildirilmesine rağmen söz konusu uygulamanın aynı zamanda özellikle Uzak Doğu ülkelerinde ileri derecede popüler olduğu konusuna değinilmemektedir. Benzer şekilde iddia olunan “ gizli ve güvenli İletişim” işlevlerinin açıklanmaması ve gerekçelendirilmemesi de dikkat çekicidir. KakaoTalk uygulamasıyla eşdeğer birçok uygulamanın yayında ve kullanımda olduğu bilinmektedir. Böylesi bir durumda söz konusu uygulamaların kullanılmış olmasının bir bilirkişi raporunda suç unsuru olarak öne sürülmesi hem teknik hem de hukuksal açıdan hatalıdır. Bu derecede yaygın ve çok kullanıcısı olan KakaoTalk uygulamasını herhangi bir örgütün üyelerinin de kullanmış olmasının, KakaoTalk’u kuran kullanıcıların tamamının örgüt üyesi olması veya uygulamanın örgütsel araç olarak değerlendirilmesi konusu her farklı somut olay için sayın mahkemenin takdirine ait hukuksal bir konu olmasına rağmen, söz konusu metinde mutlak gerçekmiş gibi gösterilmektedir. Bu görüş hem teknik hem de hukuksal açıdan hatalıdır.”

      demektedir.

3.         18.4.2018 karar tarihli Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi 2016/362 sayılı dosya Kakao Talk ve Tango gibi uygulamaların delil sayılamayacağını belirterek 10 kişi hakkında beraat vermiştir.

4.         İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde Dosya No: 2017/519 esas nolu doayasında 03.07.2018 tarihli BYLOCK BERAAT Kararında; Tespit ve değerlendirme raporu olmadan sadece CGNAT Kaydına göre ceza verilemez diyerek sanık hakkında  beraat kararı verilmiştir.  

 

5.         Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) Dairesi  tarafından Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen 22 Temmuz 2017 tarihli  "Kakao Talk" konulu bilgi notunda ise uygulamanın FETÖ/PDY tarafından  kullanılması ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda "Bylock"a geçişten önce  kullanıldığı ancak örgütün bu uygulamanın herkes tarafından da yüklenebileceği  gerekçesiyle kullanımına son verilerek kendi geliştirdikleri "ByLock"  uygulamasına geçiş yaptıkları değerlendirildiği belirtilmiştir.

 

6.         Mahkemelerin dijital materyal incelemesinde kakao talk programı veya kalıntısı çıkan sanıklar hakkında; bilirkişilere;

            - Bu programın dijital materyale yüklü mü olduğu yoksa bu programa ilişkin dosya kalıntılarına mı rastlandığı,

            - Program dijital materyalde yüklü ise bunun varsayılan (satın alındığında üretici firması tarafından otomatik olarak yüklenmiş) olarak mı yüklü olduğu yoksa sonradan mı yüklenmiş olduğu,

            - Sonradan yüklenmiş ise ne zaman yüklendiği,

            - Yüklenmiş ise kullanılmış olup olmadığı,

            - Kullanılmış ise kimlerle iletişim kurulduğu,

            - Kullanılmış ise içerik bilgisini neler olduğu konularını açık ve net olarak ortaya koyan bilirkişi raporu alması ve değerlendirmesini bu bilgileri tam olarak içeren bilirkişi raporuna göre yapması gerektiği kanaatindeyim.

 

 

Av. Dr. Hakan KİTAPÇI
Ankara Barosu